dissabte, 6 de març del 2010

L'electricitat i jo

(El nostre grup està format per l'Alícia Bonet, la Laia Guitarte i la Júlia Andreu.)


Quan es va descobrir la connexió entre l'electricitat i el magnetisme, la forma en què ens comuniquem es va desenvolupar ràpidament. Aquest descobriment va donar lloc a invents com el telèfon, telègraf, ràdio, televisió i ordinador, els quals han seguit evolucionant individualment.

L'electricitat és la forma d’energia més utilitzada actualment: es transforma en un altre tipus d’energia (llum, calor, moviment o so) mitjançant els aparells adequats (bombetes, estufes, rentadores, timbres). Es defineix com la força que actua entre els protons (amb càrrega positiva) i els electrons (amb càrrega negativa) del nucli d’un àtom: les càrregues de diferent signe (+-) s’atreuen, i les càrregues del mateix signe (++ i --), es repelen.
L'electricitat estàtica és la que adquireixen alguns objectes en fregar-los, ja que les càrregues negatives d’un cos passen a l’altre. El corrent elèctric és el pas de l’electricitat d’un cos a un altre, i només es produeix si tenen càrregues oposades. Aquest corrent pot ser continu (si es mouen en una mateixa direcció, com en una pila) o altern (si es mouen en ambdues direccions, com en la xarxa elèctrica). El corrent elèctric es troba en els circuits elèctrics, que consten de generadors, conductors i interruptors. Els materials que permeten fàcilment el pas del corrent elèctric s’anomenen conductors (p.e. els metalls), i els que l’impedeixen, aïllants.

El magnetisme és la propietat que tenen alguns materials d’atreure el ferro i l’acer. Aquests materials s’anomenen imants, i poden ser naturals (magnetita) o artificials (electroimants, produïts pel corrent elèctric). Cada imant té dos pols/extrems: el pol nord i el pol sud. Com en l’electricitat, els pols de diferent signe s’atreuen i els pols del mateix signe es repelen. La zona d’influència d’un imant s’anomena camp magnètic, i un corrent elèctric és un exemple de camp magnètic.


La relació entre l’electricitat i el magnetisme és l’electromagnetisme.



You, me, electricity és una exposició que abasta diverses seccions que permeten veure les diferents maneres d'emplear l'electricitat (llum, calor, moviment o so), amb les respectives demostracions. Moltes estan dedicades a l'esmentat electromagnetisme, que encara no hem estudiat, i moltes altres a la comunicació, per diversos mitjans, com ara un camp de sensors amb els seus respectius actuadors lumínics, gravacions de vídeo, emissions de so mitjançant senyals ràdio, etc. Una altra demostració explica com els ordinadors utilitzen uns i zeros per transmetre la informació, és a dir, el codi binari:

El codi binari és un sistema de numeració el qual és representat utilitzant dues xifres com a base: el 0 i 1. L'utilitzen ordinadors que treballen internament amb dos nivells de voltatge i el seu sistema de numeració binari és encès o apagat.

Hi ha diversos tipus de codis binaris:
El Binari Natural, en el que s'expressa un valor utilitzant tants bits com sigui necessaris de dreta a esquerra.
El Complement a 2 (CA2), que és utilitzat per a representar dígits amb signe, es guanya la representació d'un número més negatiu. Per a escriure'l, la part positiva va precedida d'un 0 i té igual representació que en binari natural. En canvi els nombres negatius es representen fent l'invers del valor en positiu i sumant-hi un 1.
Exemple:
0 0 0 1 = 1

1 1 1 1 = -1

També es poden realitzar operacions amb aquest codi:
- Per passar de binari a decimal (sistema que treballa amb deu xifres, del 0 al 9), s'ha d'escriure cada número que el compon i és multiplicat per la base del sistema (base = 2), elevat a la posició que ocupa. Exemple:
1101 base2 = 1 * 2^3 + 1 * 2^2 + 0 * 1^1 + 1 * 2^0 = 13 base10


- Per passar de decimal a binari, es divideix entre la potència de dos més pròxima inferiorment d’aquest numero. Exemple:
Nº en sistema decimal = 25
25 : 24 = 25 : 16 = 1 / Residu 9
9 : 23 = 9 : 8 = 1 / Residu 1
1 : 22 = 1 : 4 = 0 / Residu 1
1 : 21 = 1 : 2 = 0 / Residu 1
En sobra 1.
Nº en sistema binari = 11001


- Suma de binaris:
0+0=0
0+1=1
1+1=10


- Multiplicació de binaris:
0×0=0
0×1=0
1×0=0
1×1=1


- Divisió de binaris:
És semblant a la del sistema decimal però a l’hora d’utilitzar les restes s’ha de respecta el codi binari.



Altres exposicions relacionades són Phenomena, que mostra els secrets, tant ordinaris com extraordinaris, dels fenòmens naturals com la gravetat, la llum, el so o l'electricitat estàtica, Journey through the mind, que áprofundeix sobre el desenvolupament de la comunicació, i Bits & Co, que ens introdueix al món digital amb tots els detalls.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada